Hoe bewaar je je vanille?

  • Jun, 13 , 20
  • Dennis Kraaijeveld

Hoe bewaar je je vanille om ze vers te houden?


Wanneer je weet hoe je op een goede manier je vanillestokjes moet bewaren, kunnen de vanillestokjes voor een lange tijd bewaard worden. In de loop van tijd gaan ze zelfs rijpen en nieuwe smaken ontwikkelen, welke zorgt voor een uniek smaakprofiel.


Vanille bewaren


Wikkel je vanille in bakpapier en bewaar deze in een luchtdichte (glazen) verpakking. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk lucht uitgaat om te voorkomen dat de vanillestokjes uitdrogen. Op deze manier houd je je product nog zeker 8-12 maanden hartstikke vers. 


Bewaar je vanillestokjes nooit in de koelkast maar juist op een droge donkere plek op kamertemperatuur. De koelkast zorgt juist ervoor dat de vanillestokjes sneller uitdrogen en kan voor schimmelvorming zorgen op de vanille. 


Behandel je vanille als een sigaar

Vanillestokjes horen op een regelmatige basis gelucht te worden om ervoor te zorgen dat ze niet gaan zweten, schimmel gaan vormen of gaan uitdrogen. 


Koop kleinere hoeveelheden, meerdere keren

Hoewel je zorgvuldig opgeborgen vanille oneindig lang kunt bewaren, is het aangeraden om hoeveelheden te kopen die je binnen 2 jaar volledig gebruikt. Op deze manier ben je er zeker van dat je altijd de verse, dikke en vette vanillestokjes hebt die je zo graag wilt gebruiken. 


Vanille toch uitgedroogd?

Geen zorgen, zelfs uitgedroogde vanille kan je nog prima gebruiken wanneer je gaat bakken of koken. Wanneer een vanillestokje toch is uitgedroogd, kun je deze voor een aantal uur in heet water laten wellen. Dit zorgt ervoor dat het stokje zachter wordt en uitzet, waardoor je heel gemakkelijk de vanille uit het stokje kunt schrapen. Hierdoor gaat maar een klein deel van de vanillesmaak verloren, maar kun je wel weer gebruik maken van jouw vanillestokje.

PLAATS EEN REACTIE